Fönsterbyte

När du ska byta fönster i din bostad kan du antingen göra det själv eller anlita en expert på området. När det handlar om fönsterbyte finns det flera orsaker till att man behöver byte fönster i sin bostad. Ett viktigt och ganska vanligt motiv är att de aktuella fönstren har varit med i många år och fukt har ställt till problem. Det kan till och med bli röta på fönstren och vips så kommer både kyla och fukt in i bostaden. Det kan också handla om att man vill sänka uppvärmningskostnaderna. Rejäla fönster kan hålla kylan ute och göra så att värmen inomhus håller sig tät och gör sin uppgift och kostnaderna blir också lägre. Det är alltså ett smart val att byta fönster och vi tipsar om vad man behöver tänka på vid byte av fönster.

fonsterbyte

Miljövänliga material

Vilken typ av fönster är avgörande. Det finns olika typer och du ska bland annat välja beroende på typ av fastighet och hur klimatet ser ut där du bor. Verktyg och material vid byte av fönster spelar en avgörande roll. Det går att välja bland trä, aluminium och PVC. Tidigare var de sistnämnda typerna en risk för hälsan men idag är det så bra kvalitet och det har forskats fram material som är vänliga för miljön, människan och plånboken.

Viktiga verktyg

Om du ska göra jobbet själv är det bra om du är en händig person samt har de rätta verktygen. Några av de viktigaste sakerna du ska använda dig av är ett vattenpass, kofot, tumstock, skruvmejsel samt en hyvel. Sedan ska du givetvis ha ett nytt fönster, som du faktiskt kan välja tillsammans med hål som redan är borrade. När du börjar arbetet med att ta bort gamla fönster så bör du göra det vaksamt och rengöra innan du fäster på det nya.

Passa på att skaffa nya fönsterbänkar

När du ändå är i förd med ett stort projekt som ett fönsterbyte kan det vara läge att även se över fönsterbänkarna.