Köksfläktar

En köksfläkt används ovanför spisen för att suga ut matos. Det är en så kallad frånluftsfläkt och består av ett hölje i plast eller metall. Inuti finns ett filter som filtrerar luften som sugs upp. Filtret kan bestå av kol, metall eller polyester. Köksfläkten finns i olika varianter och det är noga att man installerar rätt typ.

Olika typer av köksfläktar

Utbudet av köksfläktar är stort och finns för alla behov. Det viktiga är att välja en fläkt som passar ett ventilationsfilter och vidare ut i bostadens ventilationssystem, sedan kan man göra alla andra val, så som vilken typ av filter och utseende på fläkten. Många går på utseendet först, men det är egentligen det man ska titta på sist. Det absolut enklaste att installera är kolfilterfläktarna. Den behöver inte kopplas till ett ventilationssystem och kan därför sättas in i vilken bostad som helst, dock krävs en bra ventilering i köket så att det inte uppstår fuktproblem, eftersom en kolfilterfläkt bara rensar bort matos och inte leder bort luften. En annan variant är en utsugsfläkt, vilken är vanlig i villor, och den ska kopplas till en frånluftskanal, som leder ut all luft som fläkten suger upp. Fläktkåpa är också en variant av utsugsfläkt. Den har ett spjäll som öppnas och stängs. Utsuget sker med hjälp av en befintlig motor i huset. Fläkten har alltså ingen egen motor och passar utmärkt om man har mekanisk frånluft.

Många fläktar är lätta att installera, men tänkt på att kolla upp vad som gäller om ni bor i bostadsrätt. Många hyresvärdar har bestämda regler på vad man får installera. Likaså gäller det att kolla upp så att brandsäkerheten är godkänd när det gäller installation i villor. Är man osäker är det bäst att kolla innan man köper och installerar en ny köksfläkt.