Perforerad plåt

För dem som inte känner till vad perforerad plåt är så kan man säga att det helt enkelt är en skiva plåt vars hela yta perforerats av ett symmetriskt mönster av hål. Mönstret kan varieras och det kan även hålens storlek och hur tätt de placeras på plåten. Kort sagt kan denna typ av plåt varieras i nästan all oändlighet, vilket gör det till ett väldigt tacksamt material att arbeta med. Det är lätt att forma och designa efter de egna önskemålen och användningsområdena där denna typ av plåt förekommer är många. I standarddesignen är hålen oftast runda eller fyrkantiga. Men även detta går såklart att ändra.

Materialet används bland annat mycket inom byggen och konstruktioner samt är en vanligt förekommande del i maskiner av olika slag. Perforerad plåt kan till exempel användas som filter eller såll i olika anläggningar då det har en bra sorteringsfunktion men samtidigt är mycket hållbart och slittåligt. Perforerad plåt används också som skyddande galler eller skydd i till exempel maskiner eller offentliga miljöer. Eftersom materialet är så pass flexibelt är det inte heller ovanligt att det används som beståndsdel i vissa möbler. Dessutom är det en flitigt använd produkt i byggbranschen där det används som innertak, fyllning i trappräcken, fasader, ljusarmaturer och en rad andra fasta inredningsdetaljer.

Man kan köpa färdigproducerad plåt på flera av de större byggvaruhusen men det finns också möjlighet att tillverka specialbeställd perforerad plåt hos företag som är mer specialiserade på detta område samt hos vissa plåtslagerier. Här kan man själv bestämma vilken typ av utförande perforeringen ska ha och även hur tät den ska vara. Plåten kan även vara av olika material och ha olika behandlingar: vanliga varianter innefattar bland annat aluminium, obehandlat och förzinkat stål eller rostfritt och syrabehandlat stål. Men det finns naturligtvis många andra utföranden att välja på.