Stålrör

Ett rör är ihåligt, långt och smalt. Rund i formen med ganska tunna väggar. Rör är stelt, till skillnad från en slang som är böjbar. Både rör och slang används till att leda olika vätskor eller gaser, såsom vatten ledningar eller gasledningar. Rör kan även användas inom ventilation. Det finns många olika material på rör. Som till exempel, plaströr, järnrör, keramik rör och stålrör.

VVS och mekaniska konstruktioner

Stålrör används mycket inom VVS och mekaniska konstruktioner, men även inom andra områden, som möbeldesign och slöjd. Vilket rörmaterial man ska välja, beror helt på vad man ska använda röret till. Man bör ta hänsyn till om röret kommer att vara speciellt utsatt för kemisk miljö, vilket kan göra att röret korrigerar snabbt.

Stålrör är starkare och tåligare

Skillnaden mellan stålrör och järnrör är att stålröret är starkare och hårdare, medan järnröret är mjukare. Anledningen är att stålet består av både järn och kol. Stålrör kan legeras med till exempel nickel, krom eller mangan. Detta gör att stålet motstår rost och korrosion väldigt bra. Utan någon ytbehandling rostar stålet snabbt i en utsatt miljö. Härdning av stålrör förekommer också. Det gör ytan mer slitstark och hård.