Attefallshus

Hos alltfler svenskar väcks bygglusten och just attefallshus står i fokus för många. En av fördelarna med attefallshus är att man får bygga det utan att först skaffa bygglov. Man behöver dock anmäla bygget till kommunen. Modellen används som komplementbostadshus och får ha en storlek på upp till 25 kvm som sammanlagd yta.

Välja modell och bygga

Attefallshus finns i många olika modeller och som köpare har du flertalet leverantörer att välja mellan. Du kan välja mellan färdiga byggsatser som du bygger på egen hand, alternativt anlitar en byggfirma, eller så bygger du helt på egen hand från grunden om du besitter de kunskaperna. Se till att ta offert från flera olika firmor och leverantörer. Kom även ihåg att kontrollera så att de är seriösa, har F-skattsedel och gott rykte.

Särskilda regler

Under 2014 ändrades reglerna så att det blev lättare för den som vill bygga en permanentbostad som komplement på sin tomt. Dessa nya regler gjorde det plötsligt möjligt att utan vare sig bygglov eller godkännande från grannarna upplåta ett så kallat Attefallshus (det rekommenderas dock ändå att fråga grannarna om det påverkar dem på någon sätt, exempelvis med solytor). Det man bör tänka på är att man inte får bygga huset närmre än 4,5 meter från tomtgränsen.