Bolån eller privatlån till husrenovering

Den stora skillnaden mellan bolån och privatlån är i de flesta fall räntan. Privatlånet, som även kallas konsumtionslån, har individuell ränta som sätts efter hur pass bra låntagaren anses vara. Desto bättre inkomst och andra ekonomiska aspekter, så får denne lägre ränta på grund av att risken med utlåningen anses mindre. Den som redan har dålig ekonomi, låg inkomst och andra skulder beläggs med högre ränta eftersom risken som banken tar ökar. I detta fall blir en redan ansträngd ekonom ännu mer belastad vilket kan medföra att ett lån för låntagaren in i en ond cirkel. I det senare fall kanske just husrenovering inte heller är av högsta prioritet.

Kreditprövning avgör räntan

Men den ordinarie banken kanske ändå säger nej efter genomförd kreditprövning. De traditionella storbankerna är inte alltför benägna att ta risker men nya aktörer på finansmarknaden ställer i många fall upp där de vanligaste bankerna backar. I många fall får man dock räkna med en tämligen hög ränta, men återigen beror det på om fastigheten kan ställas som säkerhet eller lån måste tas in blanco, utan säkerhet.

Några av dessa är:

  • IKANO Bank, lånar ut upp till 350 000 kronor till en ränta mellan 3,50 % till 11,95 %
  • Coop MedMera Bank, här kan man låna max 350 000 kronor, exempelräntan är 4,95 %
  • Forex Bank har även de 350 000 kronor som mesta utlåning och sätter räntan från 3,54 %
  • Bank Norwegian lånar ut upp till 500 000 kronor till ränta om 4,99 % till 20,24 %
  • ICA Banken ger lån på max 350 000 kronor och räntan kommer att ligga mellan 3,70 % till 10,95 %

Med detta i åtanke så kan man beräkna om man ska ta lån för sin husrenovering eller om man kanske ska försöka spara för att betala den. Det beror ju självklart på hur omfattande renoveringen är.