Kontantinsats

Bankerna ställer högre krav på sina låntagare och i dagsläget kräver de en kontantinsats som motsvarar 15 % vilket kan vara svårt att spara ihop, framförallt om man bor i Sveriges större städer där bostäderna generellt är dyrare.

Kraven har resulterat i att det blivit svårare för unga människor att flytta hemifrån. Framför allt i kombination med att det är brist på hyreslägenheter och svårare att få ett fast heltidsjobb.

Som tur är finns det en lösning på problemet med att man inte kan låna 100 % av bostadsvärdet som hypotekslån. Då kan man antingen ta topplånet som ett privatlån eller vända sig till en annan bank för att låna till kontantinsatsen.

Något man bör tänka på är att lånet till kontantinsatsen är utan säkerhet och brukar därför få en högre ränta än ett bolån. Det är därför viktigt att vara nog med sitt val av bank. Det kan skilja flera tusen kronor mellan olika lån.

Precis som andra privatlån så varierar räntan beroende på låntagarens förmåga att betala tillbaka lånet och vilken risk banken tycker sig ta lär de lånar ut pengarna. Det är därför väldigt viktigt att ha sin ekonomi i ordning och att eventuella obetalda skulder och betalningsanmärkningar är avklarade.

Något man bör tänka på är att den totala lånekostnaden för bolånet blir betydligt högre än om man sparar ihop till kontantinsatsen eller lånar av någon till en fördelaktig ränta. Därför lånar många pengar av någon närstående istället då man oftast får låna till en lägre ränta än hos banken. Detta är framför allt vanligt bland unga som inte har hunnit få igång sitt sparande på allvar. Då kan föräldrarna gå in med kontantinsatsen för att minska månadskostanden.

Att låna från någon närstående kan vara extra intressant om man har en betalningsanmärkning eftersom man då oftast får en högre ränta än om man lånar utan betalningsanmärkning.